جمعه 10 فروردین ماه 1403
در باره شهر حبیب آّاد
  در باره شهر حبیب آباد چه میدانید؟

سیمای شهر حبیب آباد:

در حاشیه ی کویر و در منطقۀ شمالی شهر اصفهان شهرستانی واقع است که آن را شهرستان برخوار می نامند . این شهرستان دارای ۵ شهر ، ۲ بخش و روستاهای زیادی است که یکی از شهرهای آن حبیب آباد است . برای رسیدن به شهر حبیب آباد حدود ۱۲ کیلومتراز دروازۀ شمال شرقی اصفهان و از طرف منطقۀ زینبیه طی کرده و از طریق راهی که به اردستان ختم می شود به این شهر وارد می شویم. حبیب آباد درست بر سر راه کویر ودر منطقه ای سرسبز ، زیبا و خوش آب و هوا قرار گرفته و در گذشته قریه ای بوده است و در سال ۱۳۴۵ شمسی با استقرار شهرداری ، به شهر تبدیل گردیده است . این شهر از سمت شمال به شهر کمشچه ، از سمت جنوب به شهر اصفهان ، از سمت شرق به پایگاه هشتم شکاری و فرودگاه بین المللی اصفهان و از سمت غرب به شهر دولت آباد محدود می شود و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۴۹۰ متر است.بدون شک درخششِ این نگین بر حاشیه ی کویر جدا از موقعیت خاص جغرافیائی به دلیل مطرح بودن به عنوان مهد پرورش و زادگاه اندیشمندان، عالمان و شاعران و ادیبان بزرگی است که به جامعۀ بشری تقدیم کرده و هر یک از آنان منشأ خدمات ارزنده بوده و هستند و قطعاً در آینده نیز چنین خواهد بود .

طول شرقی آن از نصف النهار گرینویچ ۵۱ درجه و ۳۴ دقیقه و عرض شمالی آن از خط استوا ۳۲ درجه و ۵۰ دقیقه می باشد . ساختمان های قدیمی و باقیمانده ازگذشته ی  این شهر به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود بیشتر از خشت و گل و به صورت طاق و چشمه ساخته شده است که البته با پیشرفت های اخیر سبک معماری نیز در حال تغییر است . حبیب آباد مردمانی زحمت کش و سخت کوش دارد که عمدتاً از راه کشاورزی و دام پروری امرار معاش می کنند و البته با توجه به استقرار مراکز صنعتی در منطقه عده ای نیز جذب این مراکز شده اند. در گذشته های نه چندان دور آب آشامیدنی و کشاورزی مردم حبیب آباد از طریق قنات تأمین می شد که عمده ترین آن قنات حبیب آباد بوده ، لیکن به دلیل پایین رفتن سطح آب های زیرزمینی و  خشک شدن قنات ها حفر چاه های عمیق گسترش یافت که متأسفانه در حال حاضر این امر نیز پاسخگو نبوده و در سالهای اخیر تلاش شده است بخشی از آب رودخانه ی زاینده رود به دشت برخوار سرازیر شود که حتی به نظر می رسد این اقدام نیز کافی نباشد. در اطراف حبیب آباد حدود ۳۰ مزرعه از جمله مزارع : اکبرآباد ، سفید آب، شکل آباد ، خیر آباد ، منه آباد ،  صفی آباد ، صحرا دی ، کمال آباد و … قرار دارد . عمده محصولات حبیب آباد گندم ، جو ، چغندر ، پنبه ، هندوانه ، خربزه  ، علوفه و عمده درختان میوه ی آن ، انار ، انگور و سنجد است . هم چنین زنان خانه دار بیشتر به بافتن قالی و قالیچه و پخت نان که معروفیت خاصی دارد اشتغال دارند و در اقتصاد خانواده موثر می باشند .

تاریخچه حبیب آباد

از گذشته معمول و مرسوم بوده است که هر کس جایی را آباد و یا احداث می نموده ، کلمه ی« آباد» را به آخر اسم خود اضافه کرده و آن محل را به نام خودثبت می کرده است . «حبیب آباد» نیز از این قانون تبعیت نموده و احداث کننده ی آن را شخصی به نام حبیب می دانند . اما استاد « محمد مهریار» اعتقادی دیگر دارد . اودر کتاب فرهنگ جامع خود با دلایلی اثبات می کند که نام این شهر در اصل «هبّاد » با های دوچشم که واژه ی کهن فارسی است بوده که بعد ها به اشتباه به «حبّاد» وحبیب آباد تغییر یافته است. وسپس اضافه می کند که هباد با«هبه» ( نام روستائی دراردستان ) هم ریشه است . هبه صورت تغییریافته ی واژه ی «هو اَپه» (Huapa) اوستائی است . به معنی جایی که آب خوش وخوب دارد (هو= خوب واَپ = آب) حبیب آباد ماهم که درتداول عامه هبّاد نامیده می شود به معنای جایی است که از آب خوش وخوب آباد شده است . قدمت شهر با توجه به آثار به جا مانده از گذشتگان به خصوص سنگ نوشته های قبور، نشان می دهد که نام این منطقه ابتدا  «سفید آب» بوده که به حدود بیش از چهار قرن یعنی قبل از سال یک هزار هجری می رسد . نخستین ساکنان حبیب آباد در ابتدا در آن محل استقرار یافته اند و پس از حوادث روزگار از جمله حمله ی اشرف افغان به محل فعلی و اطراف امام زاده عبد المؤمن (که هم اکنون در جنوب شرقی شهرواقع است ) نقل مکان کرده اند . به تدریج و با توجه به کثرت و ازدیاد جمعیت ، سکونت مردم از جنوب شرقی به شمال غربی شهر گسترش یافته که اوضاع طبیعی مناسب نیز در این گسترش نقش داشته است .

مشاهیر حبیب آباد

شناخت وپی بردن به احوال شخصیِ انسانهای فرهیخته ی هرجامعه ای نشان دهنده ی جایگاه  فرهنگی و عمق اندیشه ی آن اجتماع است .بررسی وتحقیق در باره ی  شرایط و امکاناتی که باعث ترقی و تعالی اشخاص بزرگ و چهره های موفق آن جامعه می شود وهمچنین معرفی بزرگان جامعه سبب الگو سازی برای آیند گان شده و موجب سر مشق جوانان می شود تا به این وسیله حرکت و تلاش های خود را بر اساس روش شایستگان و رهروان حقیقت دنبال کنند . تلاش های مردان و زنان موفق از گذشته های دور تا زمان معاصرهمواره درآسمان تاریخ می درخشد و شیفتگان خدمت به مردم را به دنبال خود می کشاند . بسیارشایسته است در این گفتار به تعدادی از فرزندان برومند این شهر اشاره شود :

  1.  مرحوم آیت الله شیخ عباسعلی ادیب صاحب تألیفات فراوان از جمله کتاب احسن التقویم ، ارث الشیعه ، رساله قطبیه و …
  2. مرحوم میرزا محمد علی معلم حبیب آبادی صاحب تألیفات فراوان از جمله مجموعه مکارم الآ ثار ، مقامات معنوی و…
  3. دکتر عباس ادیب حبیب آبادی صاحب تألیفات وترجمه های  فراوان در علوم پزشکی
  4. پرویز بیگی حبیب آبادی صاحب اشعار فراوان از جمله مجموعه ی غریبانه، تذکره شعرا ، حماسه های همیشه و …
  5. مرحوم عباس محوری حبیب آبادی شاعر معاصر صاحب تألیفاتی از جمله نهج البلاغه ی منظوم ودیوان شعر
  6. سردار شهید حسن منصوری حبیب آبادی فرمانده شجاع مهندسی رزمی لشکر امام حسین (ع)
  7. استاد تعزیه ایران ، مرحوم نبی ا… فقیه حبیب آبادی
  8. مرحوم محمد علی محسنی حبیب آبادی مکتب دار و صاحب کتاب یار و اغیار ، آغوش صبا و چند مجموعه شعر
  9. ادیب وشاعر علی محمد ابن رجبعلی متخلص به شواخ
  10. علی اکبر محمد هاشمی حبیب آبادی صاحب دیوان شعر در مدح ائمه اطهار (ع)

لازم به ذکر است که بیان اسامی تمام بزرگان در این صفحات محدود میسر نیست و دوستان علاقه مند می توانند جهت آشنایی با دیگر نخبگان شهر به کتاب ادیب ماندگار مراجعه نمایند

ورود |عضويت
  كاربران بر خط
كاربران فعال بازديد كنندگان فعال :
Visitors بازديد ها: 43
Members اعضاء: 0
مجموع كاربران مجموع: 43

بازديد ها بازديد ها :  
Visitors بازديد هاي كل: 3390650
Visitors بازديد هاي امروز: 1494
Visitors بازديد هاي ديروز: 2709
Copyright (c) 1403/01/10 پرتال مديريت جهاد كشاورزی شهرستان برخوار
پرتال سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
Ariana Informatics Group - گروه داده ورزي آريانا